SK Battery Manufacturing: Social media & online toborzási hatékonyság

0-RÓL 100-RA GYORSÍTOTT EMPLOYER BRANDING STRATÉGIA

Employer branding stratégia célja az SKBM Manufacturingnél:

Abból kiindulva, hogy az SK Battery Manufacturinggel még a kezdetek előtti fázisban alakult ki együttműködésünk, az employer branding stratégia célja egészen egyszerű és kézzelfogható volt. Felhúzni egy zöldmezős gyárat 1400 kékgalléros és fehérgalléros kolléga toborzásával, és beléptetni 200 új kollégát augusztusig annak érdekében, hogy el tudjon indulni a gyártás. Ehhez pedig egy gyors és egyszerű állásjelentkezési folyamatot és ezt támogató online toborzási rendszert kellett kiépíteni. Az employer branding stratégiai megvalósítás elengedhetetlen része volt, hogy növeljük a munkáltatói márka ismertségét is.

 • Partner: SK Battery Manufacturing
 • Szektor: Gyártás, zöldmezős beruházás
 • Nemzetiség: Dél-Korea
 • Létszám: 100 -> 1 500
 • Célcsoport: kékgalléros operátor és fehérgalléros mérnök
 • Lokáció: Komárom
 • Projekt időtartama: 2020 május – 2020 augusztus

Hogyan épült fel az employer branding stratégia és online toborzási rendszer?

Az employer branding stratégia felépítésekor a legfontosabb feladat az volt, hogy meghatározzuk az EVP-ket, azaz a munkáltatói értékígéretet, melyek támogatni fogják a toborzási célokat. Az EVP, munkáltatói értékígéret határozza meg a vállalat versenyelőnyét a piacon és teszi autentikussá a vállalat kommunikációját. A munkáltatói értékígéretet célcsoportunk szükségleteinek megismerésével alkottuk meg. Így jött létre az „Indítsd be zöldmezős karriered Komáromban” szlogen, amelyet tudatosan használtunk mind online toborzási mind pedig belső vállalati kommunikációban.

Négy lépéses online toborzási hatékonyság növelés employer branding eszközökkel

Stratégiánk főpillére az online toborzási hatékonyságunk növelése volt employer branding eszközökkel. Ehhez 4 lábból álló online toborzási rendszert építettünk fel mindössze 30 nap alatt.

1. Online toborzás social media felületeken

(Facebook, Linkedin)

Az online toborzási rendszer első lába a social media felületek elindítása volt, amely forgalmat generál és azt a karrier oldalra tereli. Elindítottuk az SKBM – Zöldmezős karrier Komáromban Facebook és Linkedin online toborzási oldalakat.

A vállalati Facebook és Linkedin online toborzási felületek elsősorban az EVP-k, munkáltatói értékígéretek és béren kívüli juttatások hangsúlyozására, valamint álláshirdetések megosztására szolgált. Minden hónapra előre megtervezett social media tartalom tervvel működünk, melynek témái és tartalma a célcsoport igényeire reagálnak. Fontos volt, hogy az online toborzási hatékonyság növelés mellett meg tudjuk mutatni a vállalat arcait és hogy milyen az SKBM munkavállalói élmény. 

2. A sikeres online toborzás titka: landing oldal karrieroldal helyett

Megálmodtuk és megalkottuk az SKBM karrier landing oldalát, ezzel egy újabb lábat adva ez online toborzási folyamatnak. A landing oldal előnye a karrier oldallal szemben, hogy gyors „áthaladást” biztosít a jelölt számára. Ahelyett, hogy elvárnánk, hogy a jelölt keresse ki több száz listázott álláshirdetés közül, hogy melyik semmitmondóan megfogalmazott hirdetésre adja be a pályázatát, ehelyett egy egyoldalas, de számára nagyon releváns üzenetekkel tűzdelt felületen tudja kifejezni jelentkezési szándékát. A mögöttes gondolat az volt, hogy aki szeretne itt dolgozni, az könnyen megtalálja a számára tökéletes pozíciót, ezért az oldalt végzettség kritériumok alapján szegmentáltuk. A jelentkezés néhány kattintás, az önéletrajz feltöltése pedig opcionális, ezt a későbbiek folyamán is el tudja küldeni a jelentkező. Az eredmények magukért beszélnek, minden ötödik látogató be is adja a jelentkezését. Önéletrajzot pedig 82%-uk úgy is feltölt, hogy nem kötelező. 

3. Karrier oldal látogatók visszacélzása

Talán ismerős az a helyzet, hogy felmegyünk egy webshopba, majd a megtekintett termékeket 90 napig látjuk a Facebook és Google Ads hirdetéseink között. Nagyon leegyszerűsítve egy ilyen online toborzási rendszert építettünk fel az SKBMkarrier.com mögé is, mely visszacéloz minden olyan látogatót, aki járt a karrier oldalon, de valamiért nem fejezte be a jelentkezését. Így növelhetjük az érdeklődő jelentkezővé konvertálás esélyét.

4. Online toborzási rendszer mérhetősége

A teljes online toborzási rendszer mérhető attól a pillanattól, hogy valaki megpillant egy social media posztot, kap egy Profession.hu hírlevelet, rákeres Google-ben és felmegy a karrier landing oldalra majd leadja a jelentkezését. Követőkódos linkek használatával pontosan látjuk, melyik felület mennyi látogatót hoz és azok milyen arányban adják le jelentkezésüket. Kiszámoltuk egy jelentkező értékét is, mely alapján ROI-t (Return on Investment) tudunk számolni. Ezen mérőszámok segítségével napi szinten frissülő riportban a vezetők gyakorlatilag azonnal tudnak adatalapú döntéseket meghozni az online toborzási stratégiájukat illetően.

Milyen eredményeket ért el az SK Battery Manufacturing online toborzási rendszere?

Az SK Battery Manufacturing karrier landing oldalról és social media – Facebook és LinkedIn – felületekről három hónap alatt 3000+ jelentkező érkezett be, amely Komárom teljes lakosságának több, mint 11%-a. Social media tartalmaink több mint százezerszer jelentek meg, karrier landing oldalunkat pedig 13 ezernél többen látogatták. Sikeresen elértük 200 új kolléga beléptetését úgy, hogy a nehezebben betölthető pozíciók esetében – mint például a technikusi – sem volt szükség ügynökség bevonására. A négy pilléres online toborzási rendszernek köszönhetően a karrier landing oldal látogatók közel 22,8%-a leadja a jelentkezését, tehát majdnem minden ötödik látogatóból jelentkező lesz. 

És nem állunk meg! További 1000 kolléga bevonzása a cél. Az online toborzási rendszer folyamatos fejlesztése és optimalizálása mellett elindítottuk szórólap, PR, rádió és óriásplakát kampányainkat is, melyek tovább növelik az SK Battery Manufacturing munkáltatói márkaismertségét a térségben.

Ha szívesen olvasnál más toborzási hatékonyságot növelő employer branding esettanulmányt, olvasd el az Accor egyetemi kapcsolatokat aktivizáló példáját. Ha pedig az integrált employer branding stratégia alkotásban merülnél el, akkor a H1 Systems esettanulmányát ajánljuk. 

Dolgozzunk együtt

Tartalomjegyzék

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és pezsdítsük fel együtt munkáltatói márkád!

Iratkozz fel Newsfizz hírlevelünkre és pezsdítsd fel munkáltatói márkád!

Munkaerő elkötelezés

Munkaerő megtartás

1. képzési nap – VÁGJ BELE!

Employer branding alapkövek: Integrált Employer Branding Stratégia és mérhetően eredményes munkáltatói márka építése

Brandfizz

Azonnal felhasználható Employer Branding Eszköztár

 1. Employer Branding Szótár és Zsebkönyv
 2. Üzleti igény felmérés és belső érintetti térkép sablon
 3. Employer Branding HR Audit checklist
 4. Munkaerőpiaci versenytársi térkép checklist
 5. Employer Branding KPI lista

Utókövetés

Gyakorlatba ültetést érdekes feladatokkal fogjuk ösztönözni és segíteni.

 • A képzési napok közötti egy hónapot a résztvevők az Employer Brand Akadémia során megszerzett tudásuk és az Employer Branding eszköztár azonnali felhasználásával, az ezt támogató házifeladatok elvégzésével töltik.
 • A házi feladatok eredményeiről az akadémisták öt dia terjedelmű prezentációt és mini videót készítenek.

2. képzési nap – VALÓSÍTSD MEG!

Perszonalizált jelölt- és munkavállalói élmény fejlesztése: munkáltatói értékígéret és employer brand bevezetése

Brandfizz

Azonnal felhasználható Employer Branding Eszköztár

 1. Employer Branding kutatás szempontrendszer checklist
 2. Jelölt, – és munkavállalói élménytérkép sablon 40 élménypont mentén
 3. Optimalizált EVP szerinti munkáltatói márka tartalom checklist
 4. Employer Brand Ambassador Program ckecklist

Utókövetés

Gyakorlatba ültetést érdekes feladatokkal fogjuk ösztönözni és segíteni.

 • A képzési napok közötti egy hónapot a résztvevők az Employer Brand Akadémia során megszerzett tudásuk és az Employer Branding eszköztár azonnali felhasználásával, az ezt támogató házifeladatok elvégzésével töltik.
 • A házi feladatok eredményeiről az akadémisták öt dia terjedelmű prezentációt és mini videót készítenek.

3. képzési nap – KELTSD ÉLETRE!

Employer branding kivitelezése a gyakorlatban: bizonyítottan bevált módszerek, amivel megsokszorozod a saját forrásból betöltött pozíciók számát

Brandfizz

Azonnal felhasználható Employer Branding Eszköztár

 1. Employer branding kivitelezési és erőforrás terv, mérési rendszer és riport struktúra sablon
 2. Toborzási & belső kommunikáció & tartalomfejlesztés checklist
 3. Jelöltélmény központú álláshirdetés és karrier oldal drótváz, tartalomstruktúra sablon
 4. Útmutató a karrier oldal látogatók forrásainak monitorozásához
 5. Social employer branding tartalom terv sablon
 6. Útmutató social toborzási kampány menedzsmenthez
 7. Employer Brand Akadémia Best Practice Gyűjtemény
 8. AI blueprint: gyakorlati one-pager az induláshoz kezdőknek
 9. Mesteséges intelligencia checklist: így promtolj ChatGPT-ben

Utókövetés

Gyakorlatba ültetést érdekes feladatokkal fogjuk ösztönözni és segíteni.

 • A képzési napok közötti egy hónapot a résztvevők az Employer Brand Akadémia során megszerzett tudásuk és az Employer Branding eszköztár azonnali felhasználásával, az ezt támogató házifeladatok elvégzésével töltik.
 • A házi feladatok eredményeiről az akadémisták öt dia terjedelmű prezentációt és mini videót készítenek.