#WorldEBDay2019 – Milyen tanulságokkal tértünk haza Lisszabonból? II. rész

#WorldEBDay2019 – Milyen tanulságokkal tértünk haza Lisszabonból? II. rész

#WorldEBDay2019 – Milyen tanulságokkal tértünk haza Lisszabonból? II. rész

A World Employer Branding Day harmadik alkalommal került megrendezésre, idén májusban Lisszabonban. Beszámolónk első részéből kiderült, milyen erőforrásokat vonnak be a cégek, ha employer brandingről van szó. Kiderült, miért nem érdemes kampányként kezelni a munkáltatói márkaépítést, valamint az is, miért kulcsfontosságú a kollégák és a vezetők bevonása. Folytatjuk beszámolónkat és megosztjuk, milyen tanulságokkal tértünk haza az idei a World Employer Branding Day-ről.

„War for talent” után „War for content”

Még ha a szervezeti bevonással sikerül is felvennünk tehetségekért folyó harcot, a tartalomért folyó harc egyre erősebb. Nem az első 10 HR hírlevelet, az első 100 social tartalmat, vagy első 6 vezetői video tartalmat nehéz összerakni, hanem a negyvenediket, kétszázadikat és huszadikat. A rendszeres működés feltétele a rendszeres és magas színvonalú, változatos tartalom. A tartalomért pedig harc folyik.

Mi ebből a tanulság? Együtt könnyebb. Világítótoronynak lenni fontos, és kell is valaki, aki a szívén, száján, száz karján Sívaként viseli az ügyet és célt, de egyedül nem megy, hiszen csak úgy lehetünk hitelesek, ha a gyakornoktól a CEO-ig mindenki hitelesíti, vagy legalábbis érti azt, amit csinálunk és azt is, hova fogunk eljutni vele.

A Talentbrew bemutatta a több, mint 200 millió jelöltön begyűjtött adatainak eredményét, amelyek rávilágítottak az employer branding tartalmak előállításának legfontosabb szempontjaira.

A nyitott pozícókra jelentkező jelöltek 48 %-a (tekintve hogy egyre többen a nagy keresőből találnak az álláslehetőségre) csak és kizárólag a munkaköri leírással, álláshirdetéssel találkozik. Az álláshirdetések átlagosan 513 szóból állnak. És csupán az odalátogató jelöltek 38%-a tölt elegendő időt az 513 szónyi álláshidretés elolvasásával. Mindenki mást elvesztettünk. Ez a 38 % nagyon kevés.

A szöveges tartalom kiment a divatból

A storytelling hiteles, valódi emberekkel – valódi történeteket bemutató tartalmak térhódítása pedig elkezdődött. Ezért is örültünk, hogy a WEBD színpadán, a világ 28 legjobb esettanulmánya közé beválogatták az NN-nek készített, kollégák inspiráló történeteire épülő megvalósított integrált employer branding stratégiánkat.

Ki az aki látta már az NN Inspire videókat?

Ezek a filmek mára már Debrecen és Győr lakosságával megegyező nézettséget generáltak. A videókban a vezérigazgatótól az aktuáriuson át az értékesítőig többen megosztják, nekik mi számít a munkájukban az NN-nél. Azt remélem, hogy jövőre újabb partnerünk eredményei kerülnek a világ legjobbjai közé.

Csak pár példa:

 • A Jaguar Land Rover Hungary esetében Bélán kívül (aki senior manager pozícióban dolgozik) 22 másik ambassadorral hétről hétre építjük a cég lokális munkáltatói márkáját
 • A Mazars-nál azon dolgozunk, hogy az EVP hétről-hétre életre keljen a külső- és belső kommunikációban egyaránt – az ügyvezető, Philip teljes támogatásával.
 • Az EY-nál létrehozott JournEY programnak köszönhetően nem csak a nyár végéig betervezett frissdiplomás toborzási célszámokat sikerül teljesítenünk, de a végzős közgazdászok Ferin kívül 5 másik terület képviselőjének történetéből is „magukra ismerhetnek”.
 • A Grandvision ernyője alatt az Ofotértnél és a Vision Expressnél a létrehozott karrier- és belső kommunikációs felületek tartalmai 68 üzleti optikai tanácsadójához jutnak el.
 • A Qualysoftnál egy év munkájának eredményeként Balázs több másik senior softverfejlesztő kollégájával együtt örült az oscar díjnak, amit az „Ismerd meg” videós szereplépükért kaptak.
 • A Waberersnél a Nap Hősei mesélték el egy napjuk történetét, ezzel erősítve a szakma megbecsülését.

Forgattunk és fotóztunk már gérvágófűrésszel és vitorlasátorral, hidegben irodatetőn, Winkler Robival kamionon, de még olyat, mint az Evonik (németországi, piaci monopóliummal rendelkező vegyipari cég) csinált, még nem próbáltunk. Amilért pedig jó náluk dolgzni, az a #humanchemistry, aminek molekuláit kollégák részvételével valósították meg. Nézzük meg hogyan:

A valós történetek pedig nem csak a videóban, képeken, vizuálokon jelennek meg, hanem a karrier oldalon létrehozott live feedjükben, ahol azok rendszeresen kerülnek ki organikusan, a kollégák social media megosztásai által. Amit pedig a náluk dolgozók osztanak, az autentikus és valóban igaz.

Az EVP ideje pedig lejárt. Már nem vagyunk szerelmesek az éveken keresztül tartó EVP programokba.A munkáltatói értékígéret üres szlogenné válik, ha nem tudjuk valódi munkavállalói élményekkel, autentikus történetekkel életre kelteni.

Mi fogja meghatározni az elkövetkező évek trendjeit?

A World Employer Branding Day legfontosabb tanulságai, amelyek az előttünk álló év trendjeit meg fogják határozni, hogy

 • Az employer brandinghez nincs elég házon belüli dedikált erőforrás, diverz készségekre van szükség, összetett feladat, amit segítséggel lehet megoldani.
 • Az EB folyamatos építkezés és rendszeresen működtetett rendszer. Nem lehet lekapcsolni.
 • Az employer branding nem egy kampány, hanem bevonáson alapuló rendszeres képviselet vezetők, employer branding szponzorok, ambassadorok és kiterjesztve a teljes szervezet által. Rendszeres részvételt igényel.
 • A rendszeres működés feltétele a rendszeres és magas színvonalú, változatos tartalom. A tartalomért pedig harc folyik.
 • Az EVP ideje lejárt. A munkáltatói értékígéret üres szlogenné válik, ha nem tudjuk valódi munkavállalói élményekkel, autentikus történetekkel életre kelteni.

Ha pedig Te ügyesebben pakolsz, mint én és egy dologgal el mersz indulni a nagy útra, a legfontosabb, hogy

CSINÁLD.

Ahogy Kellynek a Marsnál is idővel lett csapat és Amir is egy személyes csapatként nyomja. Haladni kell, mert a versenytársak hamar beelőznek egy kanyarban.

Ha véleményed van, kommentelj bátran a Facebook oldalunkon, vagy írj nekünk közvetlenül!

Felveszem a kapcsolatotAjánlatot kérekNews Fizz

    Copyright: Az oldal teljes tartalma, mind az írott, mind a képi tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). A Brandfizz előzetes írásbeli engedélye nélkül bárminemű terjesztésük, utóközlésük és felhasználásuk (különösen kereskedelmi céllal) szigorúan tilos. Ennek megszegése azonnali jogi intézkedést von maga után.

    Copyright © 2016-2020 Brandfizz. Minden jog fenntartva.
    Copyright notice. The written and visual contents of this page are protected by copyright. You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content, otherwise the necessary legal steps will be taken immediately.

    Copyright © 2016-2020 Brandfizz. All rights reserved.